Студио София

 

Салса (исп. salsa) е танц по двойки, който се изпълнява на салса музика. Понякога се танцува и самостоятелно. Името на испански означава "сос", но в този случай "вкус" или "стил". Означава сос в истинския смисъл на думата, защото салсата е смесица от много стилове, звуци и инструменти.

 

Салса музиката е сплав от традиционни африкански, кубински и други латиноамерикански ритми, които сa достигнали Ню Йорк по време на миграцията между '40-те и '70-те години на миналия век, в зависимост от това, къде се приема границата между „истинската“ салса и предшествениците ѝ. Танцовите стъпки, които сега се танцуват на салса музика, произлизат от кубинската музика "сон", но има влияние и от много други кубински танци, като мамбо, ча-ча, гуарача,  пало монте, румба, ямбу, абакуа, компарсита. Няма строги правила как се танцува салса, макар че съществуват множество стилове,

Бачата е популярна музика и танц, произхождащи от Доминиканската република.

Основният инстурмент, на който се свири, е китара. Темата им обикновено е романтична, като най-често текстът разказва история за несподелена любов и разбито сърце.

В началото се е приемала само като музика за слушане, но с ускоряване на ритъма и възникване на нови стъпки, бачата започва да се възприема като танцувален стил.


 

 

 

ТРЕНЬОРИ:

 

 

 

 DIMA 

SOFIA