Как да превърнем образа в огледалото в мечтаното тяло?

Как да превърнем образа в огледалото в мечтаното тяло?

31 мая, 2021 0 Автор Студио София

💬»Мили момичета и момчета, Пролетта вече се развихри с цветни боички и слънчеви лъчи. Много скоро морето ще се стопли, а песъчливите плажове ще ни приканват да откраднем час – два от забързания ден или да се отдадем на заслужена почивка. Освен нея, всички вие заслужавате невероятното удоволствие да се появите с изваяно и тренирано тяло, което не само ще радва погледите на околните, но и ще повиши вашето самочувствие и себеуважение. Да, тренираната и поддържана фигура си личи! И настоящата особена ситуация е прекрасна възможност да „влезнете във форма“ и да направите това с удоволствие.

Базирайки се на знанията си по #психология, бих искала да ви разкажа за едно особено състояние, наречено от унгарския психолог Михай Чиксентмихай „Поток“ (както се казва и едноименната му книга), тъй като то прекрасно се съчетава с един от принципите на #Пилатес, а именно – „Слушай тялото си“, и да ви дам няколко идеи за постигането му.

Поток – състоянието, при което човек е така потопен в заниманието си, че сякаш друго няма значение; самото преживяване доставя такава наслада, че човек е готов да положи огромни усилия, просто за да го изпита отново.“

С други думи, това е състояние на удоволствие, което е способно да ни откъсне от реалния свят. А целта ми е да ви помогна да достигнете това изживяване, за да се освободите от нагласата и предразсъдъците, че тренировките са винаги тежки, а цената на хубавото тяло е безбожно натоварване и досадно потене. Естествено, необходими са усилия и дисциплина, но, когато потънете в потока на приятното преживяване, те стават част от него.

✍Ще опиша основните компоненти на състоянието „поток“ и тяхното съчетание с тренировките по Пилатес, за да откриете „своя“ начин за постигането му:

  1. ✔ Поставяне на ясна цел за всеки етап от процеса – конкретна цел за всяка тренировка (на едната — да направите повече коремни преси, на другата — да задържите по-дълго баланс, на третата — да се разтегнете повече и т.н.). По този начин вие ще изпитвате удовлетворение от малките постижения, които ще ви доведат до големия успех.
  2. ✔ Наличие на непосредствена обратна връзка от действията ви – още по време на тренировката ще видите постигнатите резултати, което ще ви удовлетвори и стимулира.
  3. ✔ Баланс между предизвикателства и умения – определяйте си реалистични цели. Така не просто ще почувствате удовлетворение от постигането им, но това ще предизвика удоволствие при изпълнението им и вдъхновение за постигане на следващото предизвикателство.
  4. ✔ Няма страх от провал – свързан е не само с балансираните цели, но и с факта, че правим всичко за удоволствие – никой няма да ни се скара, да ни постави ниска оценка или резултатът да има пагубно значение. Дори само това, че тренирате, е достатъчен повод за гордост.
  5. ✔ Концентрация – важно е само това, което се случва тук и сега. В поток не само забравяме за околния свят, но и в процеса на тренировките това е от огромно значение, тъй като така подпомагаме дейността на мускулите.
  6. ✔ Загуба на рефлексно самосъзнание – не се притесняваме, какво е мнението на другите за нас, извършвайки дадената дейност – в случая, тренировка. Особено силно изразено е това в настоящия момент, когато тренираме от къщи – ние сме сами и тренираме изцяло за удоволствие. ✔ Усещането за време се променя – спираме да мислим за времето, концентрираме се само върху удоволствието от изпълнението на упражненията и целта, която сме си поставили.
  7. ✔ Наградата – всичко, което правим е в наша полза, не можем да загубим от това. Ако успеем да „нагласим“ ума си „на тази вълна“, ние ще усетим насладата от тренировката, а резултатите ще дойдат не неусетно и в съчетание с приятно изживяване.

❗Ще опиша няколко идеи, които, определено, помогнаха на мен да превърна #тренировките не просто в невероятно удоволствие, но и ме подтикнаха да стана #треньор, а вие ще изберете тези, които най-много ви пасват, и се надявам да добиете онова усещане, което ще ви накара да очаквате с нетърпение всяка следваща среща с нас.

❗1. Хубав екип – колкото и странно да ви прозвучи, това мотивира невероятно много. Не слагайте старата тениска или широкия анцуг, дори когато тренирате вкъщи. Както високите токчета карат жените да се чувстват елегантни, обличайки специалния екип, ще настроите мозъка си на програма „тренировка“ и ще го стимулирате да работи за постигането на поставената цел.

❗2. Няма невъзможни неща – от време на време (особено преди тренировка) поглеждайте снимки на хора, които вече са постигнали желаните резултати. Вижте снимките им „преди“ и „сега“, за да си дадете сметка, че целта, която сте си поставили, е реална и изпълнима.

❗3. Изберете „вашия“ треньор – много е важно, повярвайте! Да почувствате треньора си, да се слеете с него е определящо за отношението ви към тренировките и за вашите постижения. И тук е моментът да кажа огромно „БЛАГОДАРЯ“ на нашата прекрасна София за това, което Е! Тя ме спечели! Тя ме накара да се влюбя в Пилатес! Тя повярва в мен и ми даде увереност да стана треньор! Благодаря ти, Софийка! А съветът ми към вас е — търсете своя треньор със сърцето си!

❗4. Допълнителна информация – гледайте клипове, четете статии и книги, опитвайте нови неща (като винаги слушате тялото си и не прекрачвате границата на дискомфорт и болка). Това ще ви изведе от зоната на еднообразието и скуката и ще направи тренировките ви още по-забавни.

❗5. Бъдете вихър – както е казал Мечо Пух: „Колкото повече, толкова повече!“ Привлечете в своето забавление и други хора – близки, приятели, семейство. Така ще се сближите, ще имате общи теми на разговор, ще превърнете тренировките наистина в забавление, а не в самотно занимание и, не на последно място, ще създадете радост не само на себе си.

❗6. Бъдете креативни – не се ограничавайте само с моите идеи! Нека те бъдат искрата, която ще ви накара да откриете своя огън, да намерите това, което ви разпалва, което ви мотивира, което ви кара да откривате себе си и да се чувствате добре! Подарете си щастие! Вие го заслужавате!

Сияйна усмивка от мен за всички вас! Бъдете здрави!

автор: Маруся Капитанова — треньор в студио «София»

#bgsofia