НАХРАНИ МОЗЪКА СИ

НАХРАНИ МОЗЪКА СИ

31 мая, 2021 0 Автор Студио София

Мозъкът е „сърцето” на нашата нервна система, и неговото здраве е изключително важно за общото ни благосъстояние и кондиция. Когато мозъкът функционира правилно, цялото тяло функционира правилно. Когато мозъкът е затормозен, цялото тяло страда.

 Режимът ни на хранене трябва да осигурява комплексни въглехидрати, основни мазнини (като омега 3 и омега 6), амино киселини, витамини, минерали и вода, за да поддържа здрава нервнотранзмитна дейност.

Оптимиланият режим на хранене може да предпази мозъка ни от окислители, които вредат, както на мозъка в дългосрочен план, така и на моментни състояния като настроение, мотивация, памет и концентрация.

За да поддържа високото си ниво на активност, мозъкът изисква непрекъснато поправяне на захарта. Глюкозата е предпочитаният й източник на енергия. Дори докато тялото е в покой, мозъкът използва повече от две трети от въглехидратите, циркулиращи в кръвта. Консумирането на диета, богата на сложни въглехидрати, ще осигури бавно и стабилно освобождаване на енергия, което е идеално за подхранване на здрав мозък.

Докато мозъчните клетки разчитат предимно на въглехидрати за енергия, други тъкани, ензими и различни химикали в мозъка се нуждаят от протеин за тяхната структура и функция. Всъщност няколко ключови мозъчни невротрансмитери зависят от специфични аминокиселини, получени от хранителни източници, богати на протеини в диетата.

За да функционират мозъчните клетки оптимално, мембраните им трябва да позволяват на важни молекули да преминават безпрепятствено. Следователно, клетъчните мембрани трябва да се състоят предимно от омега-3 мастни киселини, не по-малко здравословни мазнини, като наситени мазнини, които са склонни да втвърдят клетъчните мембрани.

Водата също е изключително важен фактор. Дори съвсем малко нарушаване в баланса на течностите би могло да увеличи нивата на хормоните на стреса. Зеленият чай е полезен за мозъка, тъй като съдържа химикали, които подобряват концентрацията и релаксацията на мозъка.

Бъди разумен, хапвай умно! 

Автор: Miroslava Kisskinova

 

Искаш ли да дойдеш при нас на тренировка? Ето избирай и заповядай на 1 тренировка -50%

НАХРАНИ МОЗЪКА СИ 1