Какво трябва да е храненето, за да може максимално бързо да се възстановим след коронавирус?

Какво трябва да е храненето, за да може максимално бързо да се възстановим след коронавирус?

11 ноября, 2021 0 Автор Студио София
Какво трябва да е храненето, за да може максимално бързо да се възстановим след коронавирус? 1
София Мазеренко
собственик на студио "София", треньор, диетолог, основател на онлайн проект "Studio Sofia"

Какво най-често хората имат в резултат след преболедуване от Ковид? Чувстват умора, по-трудно се концентрират, имат още: проблеми с храносмилателна система, болки в тялото, затруднено дишане. От храносмилателната система зависи работата на целия наш организъм. След всякакви хапчета, особено след антибиотици, ние имаме проблеми с храносмилателната система, а това понижава киселинността в организма, появява се косопад, усеща се лоша миризма от устата и тялото, нарушава се детоксикацията на тялото. Затова първото, което трябва да направим след някаква болест е да възстановим работата на храносмилателната система.

1.) Трябва да намалим употребата на храната, която възпалява червата. Това е захарта. Захарта понижава киселинността в организма, с приема на захар, ти правиш ситуацията в организма си още по-лоша. Захарта изтощава организма. Ние имаме отделно видео в нашия ютуб канал относно това как захарта влияе на нашето тяло. Гледай го и се надявам, че това ще бъде твоя стимул да намалиш приема на захар.

Какво трябва да е храненето, за да може максимално бързо да се възстановим след коронавирус? 3

2.) Също е добре да намалим храната, която съдържа глутен. Не консумирайте и мляко. След болести е нарушено изработването на ферментите лактаза. Лактозата трудно се преработва, а особено след болести. Ние даже за здрави хора даваме препоръка да пият максимум 100 мл краве мляко на ден и отделно от друга храна. А след болест по-добре е въобще да не пиете мляко. Поне на първо време. Организмът е уморен и трябва да даваме леко преработваща се храна.

3. Възстановяване на микрофлората на червото. А това ние правим с помощта на целулоза. Това са: зеленчуци, ягоди, тъмнозелени зеленчуци. Тези продукти са важни за микрофлората. Заедно с това, ако искате, може да купите пробиотици от аптеката и да пиете цял курс. Нека само да напомня, че ако пиете пробиотици, много е важно какво ядете по това време. Ако вие пиете пробиотици, но продължавате да ядете само сладко, захар, пиете алкохол.. Тогава тези пробиотици не остават във вашия организъм. За да може те да останат във вашия организъм и за да се размножават, трябва да поддържате за тях хубава среда. А това става чрез здравословната храна — това, за което ние с вас говорим във всяко видео на нашия ютуб канал — Студио «София».

Какво трябва да е храненето, за да може максимално бързо да се възстановим след коронавирус? 5

4. Болестта, особенно Ковид, убива витамините от група В, аминокиселини. Първо, че именно захарта убива тези витамини. Така че напомням отново, намаляваме захарта.

5. Намаляване на киселеността на стомашния сок Може да има неприятен мирис от устата, съществуващ поради киселините в стомаха. Като последствие имаме дефицит на белтиците, витамините В12, желязо, цинк, витамин С. Затова може да имате косопад, проблеми с ноктите, качеството на кожата става по-лошо. Така щом от нивото на стомашния сок зависят всички тези последствия… Как да се възстановим? Решението е вода с лимон (ако вашата слюнчена тъкан е наред). Това е качествен протеин. Също така внимателно подбираме храната. Трябва да ядете тъмнозелени зеленчуци. Идеален вариант е, ако всеки ваш прием на храна съдържа в себе си белтъци, протеини и целулоза. Да не забравите и за храната, която съдържа витамин С (червена чушка, лимон, портокал, киви). Дефицит на желязо и В12. Така че трябва да ядем повече храна: черен дроб, миди, говеждо месо, зърнени храни, риба, яйца, език, карантия.

Какво трябва да е храненето, за да може максимално бързо да се възстановим след коронавирус? 7

6. Дектокс И тук не е правилно, ако мислите, че сега трябва да спрете да ядете, да пиете само фрешове, или да пиете хапчета за ходене в тоалетната. Това съвсем не е правилно. Детокса – прочистване на тялото става с помощта на черния дроб. И как ние можем да му помогнем? Нека не се натоварваме с още допълнителна работа. Черният дроб може да работи добре, ако ние не пречим. А ако ние добавяме токсини в тялото, тогава черния дроб по-лошо работи. Например, алкохолът, преработената храна (като чипсове). За това ние още ще поговорим в отделно видео.

7. Всички хора са различни и познават различно лечение. Затова аз не ви казвам точна препоръка кои витамини трябва да купите и да пиете. Ако вие имате достатъчно от този витамин, то вие ще направите още по-лошо. Затова по-добре е да си направите анализи, изследвания и да се съветвате със своя лекар, за да видите точно какви витамини имате в недостиг.

Какво трябва да е храненето, за да може максимално бързо да се възстановим след коронавирус? 9

8. Хубаво е да ядем полезни мазнини и Омега 3, витамин А Това е особено нужно на хората, които забелязват, че след коронавирус има проблеми с паметта, мозъкът по-лошо работи. Това е нормално, защото когато имаме вирус в себе си, той убива клетки и даже клетките от мозъка усещат това въздействие. Трябва да ядем повече храна с Омега 3 и витамин А това са — риба, яйца, зехтин, карантия, ядки.

9. Може да се «събудят вируси, които са били в спящо състояние» (като херпес, например). Защото организмът става слаб и не може да се бори даже с леки вируси които имаме в тялото си, които бяха в спящо състояние. Тук куркумата помага. Храната, която има в себе си биофлавоноиди също е необходима — ягодите, зеленчуците и салата, например.

Повече за рехабилитация и възстановяване от коронавирус.

Как можем да си помогнем, за да се възстановим по-бързо от болест?