Защо да избереш стречинг тренировка?

Защо да избереш стречинг тренировка?

22 января, 2023 0 Автор Студио София

Стречингът е форма на физически упражнения, прилагани върху скелетните мускули. Негова основна задача е подобряване на мускулната еластичност, издължаване на мускулните влакна и подобряване общия тонус.

 Стречингът подобрява еластичността на мускулите, издължаването на мускулните влакна. Този вид дейност разтяга мускулите и прилежащите тъкани и е фактор при възстановяването им, тонизирането на сухожилията и подобряването на работата на ставите.

Защо да избереш стречинг тренировка? 1
Защо да избереш стречинг тренировка? 3

Разтягането запазва мускулите гъвкави, силни и здрави, а ние се нуждаем от тази гъвкавост, за да поддържаме движението в ставите. Без нея мускулите се скъсяват и стават стегнати, а в последствие при активност те са слаби и трудно издържат на натоварването.

Гъвкавостта може да подобри ежедневните движения, да ги улесни и да ги направи по-малко изморителни. Тази гъвкавост намалява с напредването на възрастта, но лесно може да се възстанови с практикуване на редовен стречинг. Една от основните ползи е подобрената циркулация, която увеличава притока на кръв към мускулите и им помага за намаляване на времето за възстановяване.

Защо да избереш стречинг тренировка? 5
Защо да избереш стречинг тренировка? 7

Честото разтягане помага на мускулите да се стегнат и позволява поддържането на правилна стойка. Тя води до минимален дискомфорт и намалява болките в гърба.

Защо да избереш стречинг тренировка? 9

Мирослава Кисскинова

треньор в студио "София"

Стретчинг (Stretching)

21 мая, 2021 Выкл. Автор Студио София
Стретчинг (Stretching) 15

Стречингът или разтягане е многофункционална и полезна тренировка за абсолютно всяка възраст и ниво на подготовка. Не напразно този тип тренировки се използват във всички спортове и преди / след всяка друга тренировка. 

 

Разтягането помага не само да седне на шпагат, но и да се развие подвижността и еластичността на връзките и ставите, което предотвратява травми в ежедневен живот. Той също така помага да отслабне. Отпуска мускулите и връзките след тежък работен ден или напротив помага да се събудите и положително да започнете нов ден. 

 

Разтягането е подходящо и за тези, които предпочитат по-спокойни, премерени тренировки в най-комфортното темпо.Тук наистина можете да усетите и изучите всеки милиметър от тялото си, да усетите онези мускули, които никога не сте усещали, когато правите фитнес. И, разбира се, разтягането е не просто полезно, а необходимо за тялото, за хората, които тренират фитнеса или които никога не тренирали преди. 

 

Обичайте себе си, тялото си — разтягвайте се!

Когато чуем думата стречинг, най-често се сещаме за изпъването, което правим рано сутрин непосредствено след като се събудим.

 

Но, всъщност, става дума за комплекс от упражнения, които имат за цел да разтегнат мускулите и тъканите.

 

Някои хора ги бъркат със загряването, което се прави преди всяка тренировка, но двете са съвсем различни неща.

 

Загряването има за цел да повиши температурата на мускулите, които искаме да разтегнем. Подценяван от много хора, стречингът има много ползи за тялото.

Стретчинг (Stretching) 17
Стретчинг (Stretching) 19

Ето кои са те:

✔по-добро възстановяване (непременно правете поне веднъж в седмицата стретчинг, ако тренирате във фитнес зала)

✔по-добра еластичност и гъвкавост на мускулите

✔по-различна визия на цялостната ви мускулатура и външен вид

✔повече млечена киселина в мускулите, което намалява болката и мускулната треска

✔по-добро кръвооросяване

✔по-добро клетъчно “хранене” на мускулите (поради повишеното кръвоснабдяване)

✔отслабване

✔антицелулитен ефект