Въздушна йога (Air yoga)

Въздушна йога (Air yoga) 1

Казвам се Гергана Къчева и съм треньор по Йога. Завълшила съм Национална Спортна Академия, съвместно с Българска Федерация по Йога с профил „Треньор по Йога“. Сертифициран хипнотерапевт и член на Дружеството по хипноза и хипнотерапия в България.

 В началото Йога за мен бяха само медитациите. Подобриха съня ми, „избистриха“ съзнанието ми, концентрираха ума ми, помогнаха ми да регулирам емоциите си и да погледна по-скокойно и философски на живота. Дадоха ми чувството за спокойствие и сигурност, че каквото и да се случи, винаги ще срещна точните хора и правилните ситуации, които да ми помогнат.

Интересът ми към останалите аспекти на Йога започна, когато две дискови хернии буквално ме обездвижиха не ми позволяваха да практикувам почти никакъв спорт. Ежедневието ми беше нарушено, не можех да стоя изправена и да живея нармално. Тогава реших да опитам с йога асаните (позите). Честно казано, не вярвах, че ще ми се случи нещо по-различно. Но само след няколко месеца редовно посещение на класовете по Йога, установих, че тялото ми се чувства по-добре, кризите се разредиха, болките в гръбнака почти изчезнаха, гърбът ми стана доста по-подвижен и еластичен, сутрешната скованост на тялото ми намаля, а към днешна дата вече и изчезна.

Въздушна йога (Air yoga) 3
Въздушна йога (Air yoga) 5

 Това ме подтикна да се развивам професионално, за да мога да помогна и на други хора. Когато записах обучението в Спортната Академия,признавам си, че не бях потготвена за това, което щеше да ми се случи – а именно – пред мен се разкри необозримият хоризонт на Йога, която се оказа не само медитации и упражнения. Йога е психология, философия, дихателни и очистителни практики, йога е ЗДРАВЕ.

 Упражненията (асани) са толкова много и разнообразни, че дават възможност на всяка част от тялото да подобри своята функция – особено полезна е при болки в гърба и коленете, подобрява подвижността на тазобедрените стави. Добре е практиката да се прави на гладно или да са минали поне 3-4 часа от последното хранене, защото множеството усуквания извършват своеобразен масаж на вътрешните органи и по този начин подобряват храносмилането и функцията на червата, успешно борят констипация (запек).

Отличен ефект имат и върху жлезите с вътрешна секреция – доказано с проучвания подобряват функцията на щитовидната жлеза, епифизата и хипофизата, а от там и цялата хомеостаза в организма. Намаляват депресята и тревожността. При редовна практика се повишава хормонът на растежа. 

 Дихателните упражнения (пранаяма) са много и разнообрани – има такива, които ускоряват метаболизма в тялото, загряват го и помагат при отслабване. Има охлаждащи, подходящи при горещо време. Има и отпускащи и медитативни, които подобряват съня и концентрацията на съзнанието. Дихателните упражнения подобряват дихателния процес – правят го плавен, ритмичен и спокоен, което от своя страна ги прави подходящи и при заекване. Както и при хора, на които им се налага да говорят продълително време. 

IMG_0943
Въздушна йога (Air yoga) 7

Йога е подходяща за всички – от малки до големи, няма ограничение за възрастта точно заради големият арсенал от разнообразни упражнения. Класовете по йога могат да се посещават дори и от бременни жени. Някои от позите не са подходящи за определен тип заболявания, затова предупредете своя йога учител за това. Той ще го има в предвид и ще ви предупреждава, когато някои от асаните не бива да правите.

 Практукуваме боси заради връзката със земята и възможността да масажираме определени точки на нашите стъпала. 

  Въздушната Йога се практикува в хамак (люлка) и помага на гръбнака, както и на цялото тяло да се разтегнат по особен начин, който не винаги можем да постигнем в практиките на земя. Много добре се повлияват световъртежите и свякакви проблеми с вестибуларния апарат точно с висящите надолу с главата упражнения. Това помага отново и на работата на щитовидната жлеза, както и на хипофизата.

Какъвто и стил Йога да изберете да практикувате, правете го с желание и вярвайте, че правите най-доброто за себе си!

Хари Ом Тат Сат!