Пилатес (Pilates)

Пилатес (Pilates) 1

Упражненията Пилатес са разработени през 20-те години на миналия век от Йозеф Пилатес, като способ за  рехабилитация на военнопленниците от войната, насочен към работата на мускулите на цялото тяло в дълбочина с минимално натоварване на гръбначния стълб.

Самият Йозеф Пилатес описва системата от упражнения като “контролиране”, тъй като изпълнението им изисква интензивна концентрация, фокусиране около коремната област (центъра на тялото), силно разтягане и съсредоточено дишане.

Тренировката по системата Пилатес е фокусирана върху укрепването на коремните мускули, които държат торса и изпълнявайки ролята на своеобразен ,,корсет“, фиксират нормалното положение на тялото, оформянето на естетическа фигура и външен вид, увеличаването на мускулната сила и тонус, постигане на психическо равновесие и подобряване на цялостната координация, баланс и гъвкавост.

Упражненията са предназначени за изграждане на добро здраве и физическа кондиция за целия спектър от възрасти. Те са особено ефективни за хора, претърпели физически травми, както и за такива, които страдат от различни типове инвалидизиращи заболявания (артрит, остеопороза, болка в гърба).

Пилатес (Pilates) 3
Пилатес (Pilates) 5

Програмата Пилатес е базирана на няколко основни принципа: концентрация, центриране, дишане, контрол, точност, плавност, регулярност.

Според виждането на Йозеф Пилатес циркулацията на кръвта през цялото тяло събужда всички клетки и това елиминира причините за възникване на умора. Практикуващият трябва да се фокусира върху изпълняването на установена поредица от движения с цел постигане на максимални ползи за здравето.

Системата Пилатес не изисква извършването на многократни повторения на едно и също движение, а по-скоро всяко движение или серия от движения да бъде изпълнявано с много голяма точност и контрол. Според запознатите с практиката, именно изпълняването на всяко движение и серия от движения с правилната форма, контрол и точност е основата за постигане на значими резултати в посока подобрение на здравето. Освен постигането на мускулна сила и тонус, комплексът от упражения може да увеличи гъвкавостта на меките тъкани и ставите и представлява идеална възможност за хората, които искат да допълнят своите аеробни и/или силови тренировки, както и за хора, които искат да опитат един по-различен и уникален тип упражнения.

Пилатес (Pilates) 7

Цели и ползи: