За бременни (For pregnant)

За бременни (For pregnant) 1

Скъпи бъдещи майки, с радост Ви съобщаваме, че започваме дългоочакваните и желани от вас редовни практики по гимнастика за бременни.

Един от най-добрите начини жената да се подготви за раждане и да поддържа форма в периода на бременността е гимнастиката за бременни. Тя включва различни упражнения за цялото тялото, които са специално подбрани и съобразени с периода от бременността и физическите възможности на бременната жена.

Това е не само физическо занимание, а целенасочено занятие, което ви приближава към естественото раждане стъпка по стъпка. Всеки ден е ценен, всеки ден доразвивате и засилвате енергията в себе си, за да може, в деня на раждането на вашето бебенце, да сте неговата силна майка, подкрепяща, помагаща и знаеща как. А това наистина се случва, когато упражненията станат неотлъчна част от ежедневието.

В залата овладяваме техниките на дишане и позициите на тялото, използвани през периода на разкритие на маточната шийка и напъните , масаж на ходилата, краката и ръцете, упражнения за гъвкав гръб, равновесие и координация, упражнения за увеличаване притока на кръв, разширение и гъвкавост на тазовите кости, упражнения за стягане на гръдните мускули, работим и с всички останали части на тялото. 

По време на бременността, практикуването ще Ви зареди с повече издръжливост и сила, необходима Ви в ежедневните занимания, ще Ви помогне по-лесно да се връщате към състояние на баланс, с лекота ще се освободите от напрежение в долната част на гърба, раменете, бедрата.

Не на последно място, дълбокото дишане ще успокои ума Ви, за да се върнете към изначалното си хармонично състояние.

Ако жената е била здрава и физически активна преди бременността, обикновено няма проблем тя да запази активността си през цялата бременност. Ограничение се налага единствено при силно обездвижени жени, такива с наднормено тегло, хронични заболявания или проблемна и патологична бременност.

Жените със затлъстяване или хронични заболявания, трябва да минат през предварителен преглед, а с физически упражнения да се занимават след първия месец от бременността и под наблюдението на специалист. Жените с проблемна и патологична бременност трябва да спазват специален двигателен режим, който е препоръчан и одобрен от лекар акушеро-гинеколог.

Благотворното влияние на упражненията се проявява не само в периода на бременността и раждането, но и  в послеродовия период. Доказано е, че физически активните жени раждат и се възстановяват много по-бързо от тези, които по време на бременността са били пасивни. Освен това, при жените, които са физически активни по време на бременността, наддаването на тегло е много по-малко, а свалянето на килограми след това — много по-лесно. Не на последно място, физическите упражнения, освен за поддържане на тялото, помагат за психическо разтоварване и подобряват самочувствието.

Положителни ефекти от упражненията по време на бременност:
 — Поддържане на функцията кардиореспираторната система и мускулите
 — Предпазване от прекомерно напълняване.
 — Подобряване на външния вид и самочувствието.
 — Намаляване на болките в гърба и кръста.
 — Намаляване на риска от развитие на разширени вени.
 — Намаляване на риска от развитие на диабет през бременността.
 — Освен тези ефекти, научно е доказано, че физическите упражнения влияят положително и на плода.

Децата на активно упражнявали се майки са по-малко податливи към заболявания и затлъстяване. Трябва да се има предвид, че аеробните упражнения, освен на майката, увеличават пулса и на плода с около 5 удара в минута.