Рехабилитация и възстановяване от коронавирус.

Рехабилитация и възстановяване от коронавирус.

30 сентября, 2021 0 Автор Студио София

Как можем да си помогнем, за да се възстановим по-бързо от болест? Рехабилитация и възстановяване от коронавирус.


Дихателна гимнастика

Известно е, че COVID-19 често засяга белите дробове. Лекарите съветват да правим лека гимнастика, като започнем от легнало положение и я допълваме с дихателни упражнения.

Дихателната гимнастика помага за ефективно възстановяване от пневмония, причинена от коронавирусна инфекция. Как правилно да правим дихателни упражнения след заболяване? Ще Ви разкажем в това видео.

Респираторната гимнастика е различен набор от упражнения, предназначени да тренират дихателните мускули, да създават активна работа на различни части на белите дробове и, ако е необходимо, да подобряват отделянето на храчки от тях.

Гимнастиката не се извършва в болестно състояние, при висока температура над 38 градуса, при високо кръвно налягане, при наличие на сърцебиене.

Основната цел на правилните дихателни упражнения е укрепване на мускулите на дихателната система, нормализиране на белодробната функция и повишаване на имунитета.

Дихателните упражнения ще позволят на човек да се отърве от задух, ще премахне натрупаните храчки в белите дробове и ще улесни дишането.


Лека лечебна гимнастика.

 Физическата активност ни предразполага към отсъствие на  излишни килограми, също така тренировките тренират сърцето, дихателната система, кръвоносните съдове. Както ни показа коронавирусът, хората в добра физическа форма са по-малко склонни да имат тежко боледуване.

Но не започвайте веднага с много активни тренировки. Почувствайте тялото си. Първо можете да започнете с гимнастика в леглото, след това с пилатес, а след това с кардио и силови тренировки. Не бързайте. Дайте време на тялото си да се възстанови.


Нервна система

Всеки трети пациент, преминал въпросната инфекция, има нарушения на нервната система:

нарушение на съня, нарушение при заспиване, чести усещания за липса на въздух, депресивни и астенични състояния.

 

Как можем да си помогнем?

 

— медитация

Има специални методи, насочени директно към възстановяването на нервната система и отпускането на тялото. Опитайте медитация, дихателни упражнения. Ще се научите да владеете ума си и да контролирате емоциите си.

 

— физически упражнения — стрес за тялото

По време на физическо усилие човешкият мозък произвежда хормони на щастието, под тяхно влияние се възстановява нервната система и депресията изчезва. Ако не напълно, то определено става много по-лесно. Сигурни сме, че всеки от вас е забелязал това при себе си.

 

— СПА процедури

Масажът перфектно ни помага да изключим главата си, да усетим тялото си и да се успокоим.