Въздушна йога (Air yoga)

21 мая, 2021 Выкл. Автор Студио София
Въздушна йога (Air yoga) 1

Казвам се Йоана и съм треньор по Йога. Да работя като треньор за мен е удоволствие. Занимавам се със спорт от както се помня. Връзките, които създавам с хората по време на тренировъчния процес ми отварят очите за това колко шарени сме, различни и най- вече колко потенциал носи всеки в себе си. Аз виждам възможността за развитие във всеки един дори когато те самите не го виждат. Обичам да виждам радостта от резултатите, които всеки един с постоянство и любов постига. Стречинга и йогата в моя живот вървят ръка за ръка. Те ме научиха да обичам тялото си и да преоткрия, че граници на нашите възможности няма. Връзката на ума и тялото е много силна, за това когато правим стречинг или йога ние не релаксираме само нашите мускули, но и ние въздействаме на нашата психика по благоприятен начин. Постоянството и правилната практика са от голямо значение. Ще се радвам да споделя това с вас.

Въздушна йога става напълно безопасна за тези, които имат проблеми с гърба. В допълнение, той включва онези мускули, които са малко включени в ежедневието. В сравнение с класическата йога, въздушната йога разтяга мускулите много по-бързо и също така ви позволява да овладеете по-сложни асани по-бързо, тъй като всички те се изпълняват във въздуха и не изискват добра подготовка.

Освен това, правейки въздушна йога, можете напълно да отпуснете гърба си и да разтегнете всичките му мускули. Това е особено важно за тези, които работят на компютър и прекарват по-голямата част от деня седнали.

Въздушна йога (Air yoga) 3
Въздушна йога (Air yoga) 5

 Упражненията (асани) са толкова много и разнообразни, че дават възможност на всяка част от тялото да подобри своята функция – особено полезна е при болки в гърба и коленете, подобрява подвижността на тазобедрените стави.

А този вид фитнес облекчава стреса, като отпуска тялото, подобрява вестибуларния апарат и развива способността за поддържане на баланс. В същото време не рискувате да паднете, всичко се случва леко и гладко.
Особено приятно е, когато всеки сантиметър от гърба е разтегнат: умората и мускулното напрежение изчезват, а вие се чувствате обновени и заредени с енергия.

В една група могат да го правят начинаещи и хора вече на напреднало ниво — просто всеки ще изпълни упражнението по начина, по който тялото му може. Във въздушната йога основното е да слушате себе си и да не насилвате нещата. Това е вид тренировка, при която разтягането става плавно: стъпка по стъпка, без сътресения и риск от нараняване.

Отличен ефект имат и върху жлезите с вътрешна секреция – доказано с проучвания подобряват функцията на щитовидната жлеза, епифизата и хипофизата, а от там и цялата хомеостаза в организма. Намаляват депресята и тревожността. При редовна практика се повишава хормонът на растежа. 

 Дихателните упражнения (пранаяма) са много и разнообрани – има такива, които ускоряват метаболизма в тялото, загряват го и помагат при отслабване. Има охлаждащи, подходящи при горещо време. Има и отпускащи и медитативни, които подобряват съня и концентрацията на съзнанието. Дихателните упражнения подобряват дихателния процес – правят го плавен, ритмичен и спокоен, което от своя страна ги прави подходящи и при заекване. Както и при хора, на които им се налага да говорят продълително време. 

Въздушна йога (Air yoga) 7
Въздушна йога (Air yoga) 9

Йога е подходяща за всички – от малки до големи, няма ограничение за възрастта точно заради големият арсенал от разнообразни упражнения. Класовете по йога могат да се посещават дори и от бременни жени. Някои от позите не са подходящи за определен тип заболявания, затова предупредете своя йога учител за това. Той ще го има в предвид и ще ви предупреждава, когато някои от асаните не бива да правите.

 Практукуваме боси заради връзката със земята и възможността да масажираме определени точки на нашите стъпала. 

  Въздушната Йога се практикува в хамак (люлка) и помага на гръбнака, както и на цялото тяло да се разтегнат по особен начин, който не винаги можем да постигнем в практиките на земя. Много добре се повлияват световъртежите и свякакви проблеми с вестибуларния апарат точно с висящите надолу с главата упражнения. Това помага отново и на работата на щитовидната жлеза, както и на хипофизата.

Какъвто и стил Йога да изберете да практикувате, правете го с желание и вярвайте, че правите най-доброто за себе си!