Митове за водата

Митове за водата

11 января, 2022 0 Автор Студио София

Мит: можете да пиете само чай, кафе, сокове, сладка вода. Това е достатъчно.

Защо чистата вода е важна за нашето тяло? Водата е ⅔ от телесното тегло на човека. Колкото по-малко вода в тялото, толкова по-бързо тялото остарява. ⅔ от вътреклетъчното пространство е заето от вода, ⅓ - от извънклетъчното пространство.

Мит: Лошото настроение не се дължи на липса на вода.

Ролята на водата е много важна. Стабилизира функционирането на вътрешните органи, гъвкавостта на тялото, смазва ставите, регулира температурата в тялото, предпазва от стрес, възпаление на кръвта, помага при умора, водата е важна и за храносмилателните сокове. На първо място, когато има малко вода, показателите ни за ефективност намаляват, метаболитни продукти като солни токсини на пикочна киселина се натрупват, пулсът се ускорява, телесната температура се повишава, може да се появи главоболие, намаляване на апетита...

Мит: Не е добре да се пие вода преди хранене.

Много често се повдига въпросът за водата: "Добре ли е да се пие вода по време на хранене, може ли да се пие преди, след такава?". Тук всъщност няма ограничения. Можете да пиете, ако искате преди, по време и след хранене. Просто не претоварвайте тялото си. Не е нужно да пиете много, защото в противен случай ще разширите стомаха си. Това ще Ви накара да искате да ядете повече. Нашата цел е да свием стомаха, затова не е препоръчително да се пие вода преди хранене. Но ако почувствате жажда, не се сдържайте. Пиенето е много важно.Мит: Не отслабваме от водата.

Питейната вода изпълнява редица други функции в процеса на отслабване: участие в биохимични процеси, включително преработка на мазнини; елиминиране на крайни продукти от организма, които остават след разграждането на мазнини, протеини и въглехидрати; ускоряването на метаболизма - добър показател за отслабване; хранене на телесни клетки, които участват в енергийния метаболизъм; възстановяване на еластичността и цвета на кожата. Достатъчно е да изпиете 500 мл (около две чаши) вода - и след 10 минути скоростта на метаболизма ще се увеличи с 30% и ефектът ще продължи поне един час. Между другото, кофеинът, алкохолът и никотинът причиняват дехидратация. Ето защо, заедно с тези продукти, трябва да пиете повече вода.Мит: Гладен съм, трябва да ям.

Първо трябва да пиете. Друг страничен ефект от недостига на вода в организма е постоянното чувство на глад, от което често се отърваваме с помощта на захарни, висококалорични храни. Такава храна бързо се изгаря, давайки на тялото необходимата енергия, но тя не трае дълго и скоро гладът отново се връща. Всъщност тялото ни се нуждае от достатъчно количество течност. В противен случай нашият мозък, съставен от вода на 2/3, активно сигнализира за липсата му, повишавайки телесната температура, причинявайки жажда, главоболие и световъртеж. По този начин той се предпазва от дехидратация.

Мит: Трябва да пиеш 3 литра вода на ден.

Не, това е съвсем индивидуален въпрос. Количеството, консумирана вода през деня, трябва да бъде 30-35 милиграма на килограм телесно тегло.

Мит: От утре започвам да пия 3 литра вода на ден наведнъж.

Но не започвайте веднага да пиете 2-3 литра. Количеството постепенно се увеличава и усещате как тялото Ви реагира на това количество, тъй като има такива заболявания, когато се препоръчва да се намали количеството вода. Например, при заболявания на сърдечно-съдовата система, отоци, бъбречни заболявания, двигателна недостатъчност на вентрикула и хипертония ...

Мит: Имам запек, трудно ми е да отида до тоалетна и трябва да пия хапчета.

Няма нужда да пиете вода. Ако имате диария, запек, тежки физически натоварвания, заболявания на черния дроб и жлъчните пътища, подагра, уролитиаза, възпалителни заболявания на пикочните пътища, инфекциозни заболявания, интоксикация, треска - това са състояния, при които имате повишена нужда от вода! Така че не забравяйте за водата! Много е важно правилно да разпределяте количеството си вода, за да не забравяте да пиете през деня и след това наведнъж да изпитвате 2 литра вечер. Наведнъж е добре да пием 1 чаша - 250 милилитра вода. Тъй като водата също трябва да бъде усвоена. Така пием по 1 чаша вода, 8 пъти на ден, например, и така сутринта, и по обяд, и вечерта имаме достатъчно и добре разпределено количество вода.Мит: Подута съм. Следователно, трябва да пия по-малко.

Неправилно е да се вярва, че само излишната течност води до отоци и вследствие на това наддаване на тегло. Като правило липсата му е по-благоприятна за натрупване на вода в междуклетъчното пространство и подуване на крайниците. Факт е, че тялото смята липсата на течност като заплаха за живота и следователно започва да задържа вода. В този случай използването на диуретици само ще влоши ситуацията. За да се възстанови балансът, е необходимо да се даде на тялото сигнал, че ситуацията се е нормализирала и вече не е необходимо да се съхранява вода - да му се даде необходимото количество течност.